lauantai 2. elokuuta 2014

Näyttelyt

Ajattelin tehdä pikkuruisen tietopaketin näyttelyistä, sillä olisi kiva saada näyttelyihin uutta porukkaa mukaan, mutta ymmärrän, että jos ei ole koskaan käynyt näyttelyissä, on aina vähän kynnystä lähteä tutustumaan.

Suomessa frettinäyttelyt ovat yleisölle avoimia, joten jos ei heti ensimmäiseksi uskalla fretin kanssa osallistua, voi näyttelyyn tulla turistiksi tutustumaan siihen, kuinka homma toimii, sekä tietenkin tapaamaan muita harrastajia. Näyttelyt ovat myös frettiä harkitsevalle oiva tilaisuus päästä näkemään erilaisia frettejä, käsittelemään niitä ja kyselemään fretinomistajilta mieltä askarruttavia kysymyksiä. Monesti näyttelyissä on myös paikalla kasvattajia, joiden kanssa voi käydä juttelemassa. Itse käyn aika aktiivisesti näyttelyissä, tänä vuonna tosin jää pari näyttelyä väliin. Finnish Ferret Festival on tänä vuonna asuinkunnassani Lempäälässä, joten sinne ajattelin pompahtaa paikalle, tulkaa ihmeessä nykimään hihasta, jos paikalle satutte :)

Frettinäyttelyssä arvostellaan mm. fretin rakennetta, turkkia, väriä, hampaita ja käsiteltävyyttä. Toki monesti myös tuomarin henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat jonkin verran arvosteluun. Suomalaiset tuomarit arvostelevat Suomen frettiliiton frettistandardin mukaan. Standardi löytyy SFL:n nettisivuilta.

Ennen näyttelyä ilmoittautuneet saavat infokirjeen, jossa opastetaan kuinka näyttelypäivä rakentuu, mitä fretti tarvitsee mukaan ja miten kuuluu toimia. Näyttelypaikalla myös näyttelynjärjestäjät ja muut harrastajat neuvovat tarpeen tullen, joten missään nimessä ei kannata jäädä pois sen takia, ettei etukäteen tarkalleen tiedä kuinka toimia.

Näyttelypäivät ovat yleensä aika pitkiä, meilläkin kello usein soittaa neljän maissa aamulla ja kotona ollaan vasta illalla. Päivät ovat yleensä kuitenkin niin mahtavia, että mielellään osallistuu, vaikka onhan tuo rankkaa. On ihana päästä näkemään muita harrastajia, juttelemaan, ja käpistelemään muiden frettejä. Ja tietenkin nautiskelemaan herkkueväitä ;)

Haluaisin korostaa, että NÄYTTELYT OVAT AVOIMIA KAIKILLE! Ainoa vaatimus on, että fretillä on rokotukset ja loishäädöt kunnossa. Olen kuullut harmittavan usein, että sellaiset ihmiset, joilla on fretti ns. "ei viralliselta" -kasvattajalta jättää suosiolla näyttelyt väliin tuomitsevien katseiden tai kommenttien pelossa. Ei herttinen, älkää sellaista pelätkö, on vain ihana saada uutta porukkaa mukaan, eikä näyttelyissä ole tarkoitus mulkoilla ketään ärtyisästi.


Rohkeasti mukaan näyttelymeininkiin! :)- Emeliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti