torstai 30. heinäkuuta 2015

Fretin ruokinta, ja miten meillä syödään

Fretin ruokavaliota suunnitellessa on tärkeintä muistaa, että fretti on lihansyöjä. Joskus olen törmännyt tapaukseen, että perheeseen on tullut fretti, ja sille on yritetty tarjota mm. omenaa ihmetellen sitten miksi ruoka ei uudelle lemmikille uppoa. Näinkään "perustieto" ei siis välttämättä ole itsestäänselvyys kaikille, minkä vuoksi asiaa aika monesta tuutista toitotetaankin, kun luettavaksi laitetaan infoa fretin ruokavaliosta ja hoidosta. Ruokinnasta löytyy netistä todella paljon infoa, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää fretin hankkimista suunnitellessa. Omilta kotisivuiltanikin löytyy tietoa ruokinnasta, ja osa tiedosta onkin samaa, jota kirjoitan tähän päivitykseen. Tarkoitus olisi kuitenkin saada tästä kattava paketti fretin ruokintaa ajatellen. Heti alun nippelitiedoista ja prosenteista ei kannata saada sätkyä, vaan lukea teksti loppuun asti! :)

Fretille ihanteellisessa ravinnossa on runsaasti proteiineja (vähintään 35%), rasvaa (vähintään 20-25%, ja talvisin hieman enemmän). Vanhemmilla freteillä proteiinin osuutta ruuassa kannattaa vähentää, sopiva määrä on noin 30-33%, jotteivät munuaiset kuormitu liikaa. Vanhemmilla freteillä myös rasvan osuutta ruuassa on hyvä laskea, sillä niiden energiantarve on matalampi kuin nuorella ja aktiivisella fretillä. Pennut puolestaan tarvitsevat enemmän proteiineja ja rasvaa (proteiineja 40% ja rasvaa vähintään 25%). Myös kalsium on kasvaville freteille tärkeä aine.

Kasviperäisiä hiilihydraatteja ja kuituja tulee ruuassa olla mahdollisimman vähän, käytännössä ruuan hiilihydraattipitoisuus olisi ihanteellinen, kun se olisi tasan tai lähellä 0%. Suurin osa nappuloista sisältää aivan liian suuren määrän hiilihydraatteja, joka aiheuttaa verensokerin heittelyä. Tämä moninkertaistaa insulinoomaan sairastumisen riskin. Varsinkin insulinoma- ja munuaissairausriskin (ja hyvien terveydellisten vaikutusten) vuoksi suurin osa frettien omistajista on siirtynyt ruokkimaan frettejään joko kokonaan tai osittain (esim 50/50 malli) raakaruualla. Osalle toki raakaruokintaan siirtyminen tuntuu epämiellyttävältä tai liian haasteelliselta operaatiolta, mutta todellisuudessa se on äärimmäisen helppoa ja huoletonta, kun hetkeksi istahtaa alas ja perehtyy asiaan.

Nappuloista kuitenkin hieman:

Freteille on olemassa monia erilaisia kuivaruokia, joista tällä hetkellä Totally Ferret taitaa olla ravintoarvoiltaan parasta, ja sitä on tarjolla kolmea eri laatua, joista jokainen on tarkoitettu vastaamaan eri ikäisten frettien ravintovaatimuksia. Fretinruokien lisäksi jotkin laadukkaat kissanruuat ovat ravintoarvoiltaan sopivia freteille. Vaikka fretti tarvitseekin runsaasti proteiinia, on joissain nappuloissa proteiinin määrä liian korkea, mikä kuormittaa munuaisia, joten kannattaa olla suhteellisen tarkka valitessaan ruokaa fretilleen ja miettiä sen ikää ja aktiivisuustasoa.

Raakaruokinnasta (miksi, miten, häh?):

Nimensä mukaisesti liha annetaan fretille raakana. Tuore liha, varsinkin kokonaiset eläimet kannattaa jäädyttää ennen tarjoilua pakastimessa, niin ainakin osa pöpöistä kuolee.

Raakaruokinnalla on huomattu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia fretille, esimerkiksi hammaskiven katoaminen, verensokerin pysyminen tasaisempana. Raakaruoka myös aktivoi frettiä aivan eri tavoin kuin nappulat. Jotkut fretit innostuvat "tappamaan" lihaa oikein kunnolla, ja varsinkin tiput ja muut kokonaiset eläimet herättävät monen fretin saalistusvaistot, vaikka ovatkin pakkasesta tulleita.

Hyvänä puolena mainittakoon myös se, että raakaruokinta mahdollistaa sen, että fretille on mahdollista suunnitella yksilöllinen ruokavalio sen omien tarpeiden mukaan. Mikäli fretillä on vaiva, jonka vuoksi se tarvitsee vähemmän/enemmän rasvaa, vähemmän hiilihydraattia, enemmän sitä tai tuota, on se raakaruokinnan ansiosta mahdollista järjestää.

Fretille lihoista sopii parhaiten broilerinliha ja sen eri osat, kalkkuna, pienet jyrsijät (esim. hiiret ja hamsterit), kani tai marsu, sekä harvoin annettuna lohi (tai vaalea järvikala), sekä lampaanliha.

Punaista lihaa, kuten nauta ja sika ei tule antaa fretille ollenkaan, tai ainakin sitä tulee antaa vain todella harvoin, sillä punainen liha kuormittaa liikaa annettuna fretin munuaisia.

Nippelitietoa: Fretin ruokavaliosta n. 40-50% tulisi olla luista lihaa, mutta viikossa annetun lihan luumäärän tulisi pysyä n. 15% paikkeilla. Sisäelimiä ruokavaliossa tulee olla n. 10%, rasvaa 20-35% vuodenajasta riippuen, ja kasviksia maksimissaan 4% (vastaa saaliseläimen vatsalaukun sisältöä). Loput lihaa.

Ruokavalioon saa helposti lisättyä ravinteita esimerkiksi erilaisilla öljyillä, oluthiivalla, nokkosjauheella, merilevällä jne, sekä vitamiinitahnoilla. Myös maitohappobakteereja kannattaa lisätä ruokaan silloin tällöin, sillä ne tasoittavat vatsan toimintaa ja lisäävät vastustuskykyä.

Fretille ei tulisi antaa mitään sellaista, mikä ei kuulu sen luonnolliseen ruokavalioon. Maitotuotteet ja sokeria sisältävät ruuat, suklaa, alkoholi jne. ovat pahaksi fretille. Fretille sopivia makupaloja saa melkein mistä tahansa kaupasta. Niitä ovat mm. kissoille tarkoitettuja täyslihamakupalat (esim. Primacat).

Raakaruokkiessa tärkeintä on muistaa terve maalaisjärki, sillä pääsee pitkälle. Vaikka esittelinkin tuossa liudan prosenttimääriä ja ties vaikka mitä, niin raakaruokinnan kanssa on aivan turha alkaa hakkaamaan päätään seinään, tai tekemään asioista liian vaikeaa. Kaikkein tärkeintä on, että fretti syö monipuolisesti erilaisia lihoja, ja toisinaan mahdollisuuksien mukaan myös kokonaisia eläimiä (esim. hiirtä ja/tai tipua).

Itse selitin aikanaan itselleni raakaruokintaa siltä kantilta, että yritin miettiä mitä hilleri syö luonnossa. Kuvittelin itselleni kokonaisen eläimen, ja kasailin aina päiväannokset sen mukaan. Aamulla oli sisäelimiä ja jauhelihaa, illalla annoin luista lihaa. Ja niin edelleen. Aivan täysin metsään et voi fretin ruokinnassa mennä, mikäli annat paljon erilaisia lihoja, kananmunankeltuaista ja vitamiinitahnaa lipauksen toisinaan. Metsään menee silloin, jos fretti saa pelkkää jauhelihaa, eikä mitään muuta, ja on tällä tavalla "raakaruokinnalla". Eli se maalaisjärki! ;)

Tein esimerkkilistan parilta viikolta, mitä meiltä on otusten kupista löytynyt:

        Maanantai: Broilerin selkärankoja ja kivipiiraa
        Tiistai: Kalkkunan jauhelihaa, kananmunan keltuaista ja kuoret, oluthiivaa, hamppuöljyä
        Keskiviikko: Tipuja, broilerin jauhelihaa, broilerin sisäelinseosta, lohiöljyä
        Torstai: Broilerin siipiä
        Perjantai: Marsu, kalkkunan jauhelihaa, broilerin rasvaa, maitohappobakteeria
        Lauantai: Broilerin kauloja ja sydämiä
        Sunnuntai: Kalkkunan jauhelihaa, jauhettua lohta, biotiinia, vitamiinitahnaa

        Maanantai: Hiiriä, kalkkunan jauhelihaa, broilerin rasvaa, kananmunan keltuaista
        Tiistai: Broilerin kauloja ja maksaa
        Keskiviikko: Kalkkunamix, kalkkunan jauhelihaa, pellavansiemenöljyä, biotiinia
        Torstai: Kani, hanhen jauhelihaa, oluthiivaa, hokamix,
        Perjantai: Broilerin siipiä
        Lauantai: Kalkkunan jauhelihaa, sisäelinseosta, merilevää, maitohappobakteeria
        Sunnuntai: Tipuja, jauhelihaa

Lihoja ollaan tilailtu useammasta paikkaa, peruslihoja yleisimmin Vauhti-Raksusta tai Lempimuonasta (kätevä kotiinkuljetus). Mm. Pupuja on ollut todella haastavaa löytää mistään, mutta ainakin Repticolla on niitä valikoimissa hiirien, tipujen, marsujen tms. lisäksi. 

Tämmöinen postaus, toivottavasti oli edes jonkun mielestä hyödyllinen, vaikka tätä samaa infoa varmasti tulee eteen monessa paikkaa! Iloisia ruokahetkiä! ;)


- Emeliina

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä :-) Aiheesta on tullut luettua aiemminkin, mutta nyt on silti pieni jännä päällä, kun olen päättänyt koettaa siirtää kummatkin tytöt raa'alle. Tähän asti ovat saaneet raakaruokaa nappuloiden lisänä, mutta koska toinen tytöistä ei suostu maistamaankaan raakaa, kun tuttuakin on tarjolla, pitäisi ne nappulat uskaltaa ottaa viimein kokonaan pois. Alkuun mietin, että olisin antanut Snurren pitää nappulansa, mutta toisessa kupissa painaa sitten nuo terveyshyödyt ja se, että pakkanen on jokatapauksessa täynnä raakalihoja, niin olisi kiva että saisi sinne parempi kierto useamman syöjän myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Meillä aikanaan ekan fretin kanssa siirryttiin raa'alle kertarysäyksestä, mikä silloin tuntui olevan tapana. Alkuun vaan lihat kannattaa pieniä helposti syötäväksi, koska suuremmat lihat viedään lähinnä vaan jemmaan. Nykyiset fretit ovat meillä syöneet muksusta asti raakaa, niin ei ole tarvinnut totuttaa siihen, mutta ymmärrän kyllä tuon hankaluuden tuossa siirtymävaiheessa. Kannattaakin miettiä kumpi on itselle ja fretille se oikea tapa, hiljalleen vai kerrasta. Nälkään fretti ei itseään tapa (toki mikäli fretti on huonokuntoinen tms, niin paastottamista en suosittele), mutta kiukkuinen se saattaa olla alkuun siinä kohtaa, kun nappuloita ei ole saatavilla :P

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista