Fretin ruokavaliota
suunnitellessa on tärkeintä muistaa, että fretti on lihansyöjä. Joskus olen
törmännyt tapaukseen, että perheeseen on tullut fretti, ja sille on yritetty
tarjota mm. omenaa ihmetellen sitten miksi ruoka ei uudelle lemmikille uppoa.
Näinkään "perustieto" ei siis välttämättä ole itsestäänselvyys
kaikille, minkä vuoksi asiaa aika monesta tuutista toitotetaankin, kun
luettavaksi laitetaan infoa fretin ruokavaliosta ja hoidosta. Ruokinnasta
löytyy netistä todella paljon infoa, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää
fretin hankkimista suunnitellessa. Omilta kotisivuiltanikin löytyy tietoa
ruokinnasta, ja osa tiedosta onkin samaa, jota kirjoitan tähän päivitykseen.
Tarkoitus olisi kuitenkin saada tästä kattava paketti fretin ruokintaa
ajatellen. Heti alun nippelitiedoista ja prosenteista ei kannata saada sätkyä, vaan lukea teksti loppuun asti! :)
Fretille ihanteellisessa
ravinnossa on runsaasti proteiineja (vähintään 35%), rasvaa (vähintään 20-25%,
ja talvisin hieman enemmän). Vanhemmilla freteillä proteiinin osuutta ruuassa
kannattaa vähentää, sopiva määrä on noin 30-33%, jotteivät munuaiset kuormitu
liikaa. Vanhemmilla freteillä myös rasvan osuutta ruuassa on hyvä laskea, sillä
niiden energiantarve on matalampi kuin nuorella ja aktiivisella fretillä. Pennut
puolestaan tarvitsevat enemmän proteiineja ja rasvaa (proteiineja 40% ja rasvaa
vähintään 25%). Myös kalsium on kasvaville freteille tärkeä aine.
Kasviperäisiä hiilihydraatteja ja
kuituja tulee ruuassa olla mahdollisimman vähän, käytännössä ruuan
hiilihydraattipitoisuus olisi ihanteellinen, kun se olisi tasan tai lähellä 0%.
Suurin osa nappuloista sisältää aivan liian suuren määrän hiilihydraatteja,
joka aiheuttaa verensokerin heittelyä. Tämä moninkertaistaa insulinoomaan
sairastumisen riskin. Varsinkin insulinoma- ja munuaissairausriskin (ja hyvien
terveydellisten vaikutusten) vuoksi suurin osa frettien omistajista on
siirtynyt ruokkimaan frettejään joko kokonaan tai osittain (esim 50/50 malli)
raakaruualla. Osalle toki raakaruokintaan siirtyminen tuntuu epämiellyttävältä
tai liian haasteelliselta operaatiolta, mutta todellisuudessa se on äärimmäisen
helppoa ja huoletonta, kun hetkeksi istahtaa alas ja perehtyy asiaan.
Nappuloista kuitenkin hieman:
Freteille on olemassa monia
erilaisia kuivaruokia, joista tällä hetkellä Totally Ferret taitaa olla
ravintoarvoiltaan parasta, ja sitä on tarjolla kolmea eri laatua, joista
jokainen on tarkoitettu vastaamaan eri ikäisten frettien ravintovaatimuksia.
Fretinruokien lisäksi jotkin laadukkaat kissanruuat ovat ravintoarvoiltaan
sopivia freteille. Vaikka fretti tarvitseekin runsaasti proteiinia, on joissain
nappuloissa proteiinin määrä liian korkea, mikä kuormittaa munuaisia, joten
kannattaa olla suhteellisen tarkka valitessaan ruokaa fretilleen ja miettiä sen
ikää ja aktiivisuustasoa.
Raakaruokinnasta (miksi, miten,
häh?):
Nimensä mukaisesti liha annetaan
fretille raakana. Tuore liha, varsinkin kokonaiset eläimet kannattaa jäädyttää
ennen tarjoilua pakastimessa, niin ainakin osa pöpöistä kuolee.
Raakaruokinnalla on huomattu
olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia fretille, esimerkiksi hammaskiven
katoaminen, verensokerin pysyminen tasaisempana. Raakaruoka myös aktivoi
frettiä aivan eri tavoin kuin nappulat. Jotkut fretit innostuvat
"tappamaan" lihaa oikein kunnolla, ja varsinkin tiput ja muut
kokonaiset eläimet herättävät monen fretin saalistusvaistot, vaikka ovatkin
pakkasesta tulleita.
Hyvänä puolena mainittakoon myös
se, että raakaruokinta mahdollistaa sen, että fretille on mahdollista
suunnitella yksilöllinen ruokavalio sen omien tarpeiden mukaan. Mikäli fretillä
on vaiva, jonka vuoksi se tarvitsee vähemmän/enemmän rasvaa, vähemmän
hiilihydraattia, enemmän sitä tai tuota, on se raakaruokinnan ansiosta
mahdollista järjestää.
Fretille lihoista sopii parhaiten
broilerinliha ja sen eri osat, kalkkuna, pienet jyrsijät (esim. hiiret ja
hamsterit), kani tai marsu, sekä harvoin annettuna lohi (tai vaalea järvikala),
sekä lampaanliha.
Punaista lihaa, kuten nauta ja
sika ei tule antaa fretille ollenkaan, tai ainakin sitä tulee antaa vain
todella harvoin, sillä punainen liha kuormittaa liikaa annettuna fretin
munuaisia.
Nippelitietoa: Fretin
ruokavaliosta n. 40-50% tulisi olla luista lihaa, mutta viikossa annetun lihan
luumäärän tulisi pysyä n. 15% paikkeilla. Sisäelimiä ruokavaliossa tulee olla n.
10%, rasvaa 20-35% vuodenajasta riippuen, ja kasviksia maksimissaan 4% (vastaa
saaliseläimen vatsalaukun sisältöä). Loput lihaa.
Ruokavalioon saa helposti
lisättyä ravinteita esimerkiksi erilaisilla öljyillä, oluthiivalla,
nokkosjauheella, merilevällä jne, sekä vitamiinitahnoilla. Myös
maitohappobakteereja kannattaa lisätä ruokaan silloin tällöin, sillä ne
tasoittavat vatsan toimintaa ja lisäävät vastustuskykyä.
Fretille ei tulisi antaa mitään
sellaista, mikä ei kuulu sen luonnolliseen ruokavalioon. Maitotuotteet ja
sokeria sisältävät ruuat, suklaa, alkoholi jne. ovat pahaksi fretille. Fretille
sopivia makupaloja saa melkein mistä tahansa kaupasta. Niitä ovat mm. kissoille
tarkoitettuja täyslihamakupalat (esim. Primacat).
Raakaruokkiessa tärkeintä on muistaa
terve maalaisjärki, sillä pääsee pitkälle. Vaikka esittelinkin tuossa liudan
prosenttimääriä ja ties vaikka mitä, niin raakaruokinnan kanssa on aivan turha
alkaa hakkaamaan päätään seinään, tai tekemään asioista liian vaikeaa. Kaikkein
tärkeintä on, että fretti syö monipuolisesti erilaisia lihoja, ja toisinaan
mahdollisuuksien mukaan myös kokonaisia eläimiä (esim. hiirtä ja/tai tipua).
Itse selitin aikanaan itselleni
raakaruokintaa siltä kantilta, että yritin miettiä mitä hilleri syö luonnossa.
Kuvittelin itselleni kokonaisen eläimen, ja kasailin aina päiväannokset sen
mukaan. Aamulla oli sisäelimiä ja jauhelihaa, illalla annoin luista lihaa. Ja
niin edelleen. Aivan täysin metsään et voi fretin ruokinnassa mennä, mikäli
annat paljon erilaisia lihoja, kananmunankeltuaista ja vitamiinitahnaa
lipauksen toisinaan. Metsään menee silloin, jos fretti saa pelkkää jauhelihaa,
eikä mitään muuta, ja on tällä tavalla "raakaruokinnalla". Eli se
maalaisjärki! ;)
Tein esimerkkilistan parilta
viikolta, mitä meiltä on otusten kupista löytynyt:
•
Maanantai: Broilerin selkärankoja ja
kivipiiraa
•
Tiistai: Kalkkunan jauhelihaa, kananmunan
keltuaista ja kuoret, oluthiivaa, hamppuöljyä
•
Keskiviikko: Tipuja, broilerin
jauhelihaa, broilerin sisäelinseosta, lohiöljyä
•
Torstai: Broilerin siipiä
•
Perjantai: Marsu, kalkkunan jauhelihaa,
broilerin rasvaa, maitohappobakteeria
•
Lauantai: Broilerin kauloja ja sydämiä
•
Sunnuntai: Kalkkunan jauhelihaa,
jauhettua lohta, biotiinia, vitamiinitahnaa
•
Maanantai: Hiiriä, kalkkunan jauhelihaa,
broilerin rasvaa, kananmunan keltuaista
•
Tiistai: Broilerin kauloja ja maksaa
•
Keskiviikko: Kalkkunamix, kalkkunan
jauhelihaa, pellavansiemenöljyä, biotiinia
•
Torstai: Kani, hanhen jauhelihaa,
oluthiivaa, hokamix,
•
Perjantai: Broilerin siipiä
•
Lauantai: Kalkkunan jauhelihaa,
sisäelinseosta, merilevää, maitohappobakteeria
•
Sunnuntai: Tipuja, jauhelihaa
Lihoja ollaan tilailtu useammasta paikkaa, peruslihoja yleisimmin Vauhti-Raksusta tai Lempimuonasta (kätevä kotiinkuljetus). Mm. Pupuja on ollut todella haastavaa löytää mistään, mutta ainakin Repticolla on niitä valikoimissa hiirien, tipujen, marsujen tms. lisäksi.
Tämmöinen postaus, toivottavasti oli edes jonkun mielestä
hyödyllinen, vaikka tätä samaa infoa varmasti tulee eteen monessa paikkaa! Iloisia
ruokahetkiä! ;)
- Emeliina
Kiitos tästä :-) Aiheesta on tullut luettua aiemminkin, mutta nyt on silti pieni jännä päällä, kun olen päättänyt koettaa siirtää kummatkin tytöt raa'alle. Tähän asti ovat saaneet raakaruokaa nappuloiden lisänä, mutta koska toinen tytöistä ei suostu maistamaankaan raakaa, kun tuttuakin on tarjolla, pitäisi ne nappulat uskaltaa ottaa viimein kokonaan pois. Alkuun mietin, että olisin antanut Snurren pitää nappulansa, mutta toisessa kupissa painaa sitten nuo terveyshyödyt ja se, että pakkanen on jokatapauksessa täynnä raakalihoja, niin olisi kiva että saisi sinne parempi kierto useamman syöjän myötä.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaMeillä aikanaan ekan fretin kanssa siirryttiin raa'alle kertarysäyksestä, mikä silloin tuntui olevan tapana. Alkuun vaan lihat kannattaa pieniä helposti syötäväksi, koska suuremmat lihat viedään lähinnä vaan jemmaan. Nykyiset fretit ovat meillä syöneet muksusta asti raakaa, niin ei ole tarvinnut totuttaa siihen, mutta ymmärrän kyllä tuon hankaluuden tuossa siirtymävaiheessa. Kannattaakin miettiä kumpi on itselle ja fretille se oikea tapa, hiljalleen vai kerrasta. Nälkään fretti ei itseään tapa (toki mikäli fretti on huonokuntoinen tms, niin paastottamista en suosittele), mutta kiukkuinen se saattaa olla alkuun siinä kohtaa, kun nappuloita ei ole saatavilla :P
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista